Top Cazinouri Online » Tot ce trebuie să știi despre jocul responsabil la cazino

Tot ce trebuie să știi despre jocul responsabil la cazino

Gamblingul reprezintă un mijloc de divertisment cu risc ridicat de a dezvolta dependență pentru cei care nu țin cont de principiile jocului responsabil. Acestea se referă, în principal, la gestionarea banilor și timpului, cele mai valoroase resurse ale oricărui jucător. Cine conștientizează pericolul și respectă recomandările simple prezentate mai jos are parte doar de distracție jucând la la cazino online.

Legislația din România privind jocurile de noroc

În România, domeniul jocurilor de noroc a fost reglementat printr-o serie de legi și Ordonanțe de Urgență și Hotărâri de Guvern adoptate gradual:

  • Ordonanța de urgență nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
  • Hotărârea de Guvern nr. 870 din 29 iulie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
  • Ordonanța de Urgență nr. 20 din 27 martie 2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.
  • Hotărârea de Guvern nr. 298 din 29 mai 2013 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
  • Hotărârea de Guvern nr. 644 din 28 august 2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și  exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 870/2009.
  • Ordonanța de urgență nr. 92 din 29 decembrie 2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative.
  • Legea nr.124 din 29 mai 2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea unor acte normative.
  • Hotărârea nr. 111 din 24 februarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.298/2013 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Un moment de referință a fost înființarea  Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, autoritate cu sarcina de a implementa și de a supraveghea respectarea legislației din domeniu, care, din anul 2015, prevede licențierea operatorilor și impozitarea veniturilor realizate la jocurile de noroc.

Jucătorilor online li se reține impozit pe venit doar atunci când retrag fonduri din contul de pariuri. Sunt trei praguri de impozitare:

  • 1% din suma câștigată/retrasă, în cazul în care aceasta nu este mai mare de 66.750 de lei;
  • 667,5 lei plus 16% pentru ce depăşeşte 66.750 de lei, în cazul în care suma câștigată/retrasă este între 66.751 de lei şi 445.000 de lei;
  • 61.187,5 lei plus 25% pentru ce depăşeşte 445.000 de lei, în cazul în care suma câștigată/retrasă este de peste 445.000 de lei.

Cazul Bet365

Prin legea din 2015, operatorii online au fost obligați să vireze la bugetul statului, în termen de 90 de zile, 20% din profitul brut realizat în 2010-2015. În acel moment, mai mulți operatori au decis să iasă de pe piața românească. Cel mai important operator de atunci, Bet365, a hotărât să achite cu puțin timp înaintea expirării termenului. Compania a plătit pe loc aproximativ 400.000 de euro, angajându-se se vireze restul de bani până la 1 ianuarie 2016.

La data de 7 septembrie 2015, cu 3 zile înainte de expirarea deadline-ului dat operatorilor, ONJN a acordat pentru Bet365 o licență de funcționare temporară, cu valabilitate de la 1 octombrie. Așadar, potrivit actului emis, operatorul online menționat ar fi trebuit să suspende activitatea din România  între 10 septembrie și 1 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe 13 octombrie, ONJN a constatat încălcarea legii de către Bet365 și a anulat licența operatorului. S-a vorbit despre amendarea celor 50.000 de utilizatori care au folosit site-ul în intervalul în care agenția nu a funcționat legal, dar, până la urmă, au primit amenzi doar cei cu rulaj foarte mare.

Companiile Hillside Gaming LP și Hillside Sports LP, care dețin site-ul Bet365, au dat în judecată statul român. Mai întâi, în dosarul 6443/2/2015, operatorul a contestat decizia prin care i s-a anulat licența. Contestația a fost respinsă, dar companiile au făcut recurs și au avut câștig de cauză. Astfel, tribunalul a suspendat decizia ONJN din 13 octombrie.

Al doilea dosar a fost 3136/2/2016, în care companiile au cerut anularea actului administrativ prin care li se retrăgea dreptul de operare în România. Din nou, operatorul a avut câștig de cauză, dar ONJN a făcut recurs, iar la apel s-a decis rejudecarea cazului, prin dosarul 3138/2/2021.

În fine, în dosarul 3138/2/20216, Hillside a contestat decizia prin care licența de funcționare temporară intra în vigoare de la 1 octombrie 2015, și nu din ziua emiterii hotărârii (7 septembrie 2015). Operatorul a avut câștig de cauză, ceea ce înseamnă că amenzile date utilizatorilor au fost acordate ilegal, întrucât Bet365 avea drept de funcționare și în perioada 10 septembrie – 1 octombrie 2015. ONJN a făcut recurs. Primul termen al recursului a fost judecat pe 9 noiembrie 2021, când a primit amânare pentru 18 ianuarie 2022.

Vârsta minimă legală pentru a juca la cazinouri online

Potrivit legii, vârsta minimă pentru a juca jocuri de noroc este de 18 ani. Legislația nu poate fi ocolită de cei care își deschid cont la un cazinou online, corectitudinea datelor completate în formularul de înscriere fiind confirmată prin procesul de verificare a identității.

Managementul timpului în jocurile de noroc online

Se spune că platformele online prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta dependență, pentru că sunt disponibile 24 de ore din 24. În acest context, este foarte important ca jucătorii să fie foarte atenți la timpul petrecut în cazinourile online. În cazinourile stradale nu există ceasuri, dar în online există avantajul că ora este afișată în permanență în colțul din dreapta jos al ecranului.

Este recomandat ca jucătorul să își propună să nu dedice mai mult de două ore pe zi activității de gambling. În cazul în care nu există autodisciplină, platformele oferă posibilitatea setării duratei fiecărei sesiuni de joc. De asemenea, sunt site-uri care afișează un mesaj după fiecare oră petrecută pe ele.

Cazinouri legale vs cazinouri nelegale

 Pasionații de gambling pot juca doar la operatorii licențiați. În mod normal, accesul la platformele operatorilor aflați pe lista neagră este restricționat, însă interdicția poate fi ocolită prin  folosirea unui soft care ascunde IP-ul. Pe lângă faptul că este nejustificată, cazinourile online legale oferind tot ce și-ar putea dori un jucător, o asemenea practică este și foarte riscantă, din multe puncte de vedere. Iată-le pe cele mai importante:

  • cine este prins că joacă la un operator nelicențiat primește o amendă între 5.000 și 10.000 de lei;
  • clienții platformelor aflate pe lista neagră nu sunt protejați în fața unor abuzuri ale operatorului (cum ar fi neplata câștigurilor);
  • proprietarii cazinourilor ilegale pot modifica softurile, astfel încât Payout-ul real să fie mult mai mic decât cel declarat. În cazul cazinourilor licențiate, această acțiune nu este posibilă, pentru că toate jocurile sunt verificate periodic de autorități.

Autoexcluderea sau închiderea contul

În cazul în care realizează că dezvoltă o dependență de jocuri de noroc, jucătorul se poate autoexclude pentru o perioadă de timp sau chiar își poate închide contul. Operatorii sunt alături de el în acest demers, un bun exemplu fiind oferit de autoexcluderea la Betano, care specifică în cadrul secțiunii „Joc responsabil”:

„Poți decide, oricând dorești, să îți închizi temporar contul și/sau să te autoexcluzi de la participarea în cadrul oricărui tip de joc de pe site, cu caracter temporar sau permanent. Pentru a îți închide temporar contul și a nu avea acces la jocuri sau pentru a te autoexclude trebuie să vizitezi secțiunea Protecția Jucătorului din Profil, pe contul de joc, sau să contactezi Departamentul nostru de Relații cu Clienții. Cererile de închidere temporară a contului sau autoexcludere au efect imediat. Anularea unei autoexcluderi pe perioadă permanentă nu va putea fi onorată deoarece, odată selectată această opțiune, decizia este definitivă și irevocabilă. Pentru protecția ta, autoexcluderea temporară nu va putea fi anulată, dar vei avea acces la contul de joc imediat ce perioada anterior selectată a expirat”.

Ce este dependența de jocuri de noroc și cum o poți identifica

Dependenta de jocuri de noroc este, în primul rând, o tulburare legată de controlul impulsului de a juca, deși ești conștient că jocul are consecințe negative asupra vieții tale. Pentru a-ți da seama dacă dezvolți o astfel de dependență, răspunde sincer la următoarele întrebări:

Dacă răspunsurile afirmative sunt dominante, atunci este posibil să ai o problemă cu gamblingul.

Cazinouri online care pun accent pe jocul responsabil

Cazinourile online licențiate sunt obligate să deruleze programe pentru joc responsabil. Unele se limitează la a oferi câteva informații și recomandări, în timp ce altele dezvoltă campanii cât se poate de serioase, prin care încearcă să reducă flagelul dependenței de gambling. Joc responsabil Superbet și Centrul de ajutor Vlad Cazino sunt două exemple de bune practici în acest sens.

FAQs

  1. De la ce vârstă pot paria legal? Vârsta minimă legală la care poți paria în România este 18 ani.
  2. Care este autoritatea care supraveghează respectarea legislației în materie de jocuri de noroc? Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc.
  3. Ce risc dacă joc pe platforma unui operator nelicențiat? Jocul ilegal este pedepsit cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
  4. Ce variante am dacă simt că dezvolt dependență pentru jocurile de noroc? Operatorii oferă posibilitatea închiderii temporare a contului sau a autoexcluderii.
  5. Când revine Bet365 în România? Următoarea înfățișare în procesul dintre Bet365 și statul român va avea loc pe 18 ianuarie 2022, după care este posibil să revină.